Jagody Goji - Suszone - 200g
Opis
Jagody Goji
200g
Owoce kolcowoju chińskiego, znane jako jagody Goji, są nazywane „czerwonymi diamentami”.
Chińczycy oddają im hołd, poprzez coroczny, kilkudniowy festyn ku czci tej rośliny. Ich znaczenie w chińskiej medycynie jest bardzo duże, bo jagody Goji są dodawane niemal do każdego leku.
Zgodnie z jedną z legend, ok. roku 800 n.e., w pobliżu jednej ze świątyń buddyjskich wykopano studnię. Ściany świątyni porastały pnącza jagody Goji, których dojrzałe owoce wpadały do studni, z której mnisi czerpali wodę. Co ciekawe, mnisi cieszyli się nadzwyczaj dobrym zdrowiem i nawet w starczym wieku nie mieli siwych włosów, ani ubytków w uzębieniu. Uznali, że zawdzięczają to dojrzałym owocom jagód Goji i tym odkryciem, podzielili się z chińskimi zielarzami.
Owoce kolcowoju, znane jako owoce Goji, to krzew z rodziny psiankowatych, który w Polsce występuje, jako roślina ozdobna. Posiada jasnopomarańczowe lub czerwone owoce, o wysokiej zawartości składników pokarmowych.
W chińskiej kuchni wykorzystuje się owoce i korzeń krzewu, a w medycynie - owoce.
Owoce Goji są źródłem cennych składników pokarmowych, o szerokich właściwościach.
Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.
Jak sama nazwa wskazuje Kolcowój Chiński czyli jagody goji pochodzą z Chin i jest to całkowicie normalne i naturalne. Niektórzy ludzie nie są przekonani do chińskich produktów, ale w tym przypadku nie może być inaczej.
Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanego produktu zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.
Skład: jagody goji 100%
Produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy oraz soji.
Stosowanie
Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie.
Wskazana dzienna dawka do spożycia przez osoby dorosłe, to 20-30g suszonych owoców. Dzieci do 3 roku życia powinny spożywać nie więcej niż 1/3 zalecanej dawki, a dzieci do 10 roku życia - połowę określonej dawki.
Nie istnieją żadne, potwierdzone negatywne skutki spożycia zbyt dużej ilości jagód Goji, jednak nie należy jeść ich w zbyt dużych ilościach.
Ograniczenia w spożywaniu jagód Goji dotyczą kobiet w ciąży i dzieci do 3 roku życia.
Jedzenie zbyt dużej ilości jagód Goji może doprowadzić do hiperwitaminozy, ponieważ owoce Goji zawierają wiele witamin i innych substancji odżywczych.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przeciwwskazania
Nie zaleca się spożywać przez kobiety w ciąży oraz karmiące oraz dzieci poniżej 3 roku życia.