Pyłek kwiatowy 100g
Opis
Pyłek kwiatowy powstaje po zbiorze przez pszczoły pyłków kwitnących roślin i po częściowym ich przetworzeniu przez pszczoły. Zebrane pyłki pszczoły niosą do ula w formie małych kuleczek, z których każda składa się z ok. 100 tysięcy ziaren pyłków.
Pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. W pyłku pszczelim zidentyfikowano naturalne witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Pyłek kwiatowy jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów, jak: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.
Składniki:
100% pyłek kwiatowy.
Pyłek kwiatowy jest silnym alergenem.
Wartość odżywcza w 100g oraz *%RWS:
Wartość energetyczna (energia) 1103kJ/261kcal 28%
Tłuszcz 5g 7%
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone 3g 15%
Węglowodany 31g 12%
w tym
cukry 21g 23%
Białko 23g 46%
Sól 0,1g 2%
Produkt może zawierać:
gluten, orzechy arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Sposób użycia:
Dawka profilaktyczna do 20 g dziennie.
Dzieci do 5 lat do 10 g dziennie.
Dla zachowania właściwości produktu zaleca się dodawanie pyłki do płynów o temperaturze poniżej 40st. C i spożywanie na czczo minimum 30 minut przed posiłkiem.
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu suchym i ciemnym.