Herbatka z Owocami Żurawiny i Granatu - 100g
Opis
Żurawina zawiera aktywne biologicznie proantocyjanidyny (PAC), czyli związki z grupy flawonoidów, które utrudniają bakteriom chorobotwórczym przyleganie do komórek nabłonka ścian dróg moczowych. W konsekwencji uniemożliwia to ich namnażanie się i pomaga w wydaleniu wraz z moczem.
Proantocyjanidyny żurawiny utrudniają pałeczkom z grupy Coli i innym patogenom osiedlanie się w układzie moczowym. Zmniejsza to ryzyko występowania infekcji. Żurawina obniża pH moczu, co powoduje, że środowisko układu moczowego jest mniej dostępne dla rozwoju chorobotwórczej mikroflory.
Proantocyjanidyny zawarte w żurawinie dodatkowo obniżające poziom glukozy we krwi, działają antyalergicznie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie, antyoksydacyjnie oraz przeciwrodnikowo. Owoc ten posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Głównie dlatego, że reguluje pH środowiska organizmu. Ochronne działanie wynika z zawartości kwasu hipuronowego, który ma działanie antybakteryjne. Dodatkowo kwas ten zapobiega żółknięciu zębów oraz zwalcza bakterie próchnicowe. Owoce żurawiny zawierają witaminy C, A, B1, B2, P, pektyny, błonnik, węglowodany, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, jod, kwas cytrynowy, chininowy, jabłkowy benzoesowy. Pomaga leczyć wrzody żołądka.
Flawonoidy zawarte w żurawinie mają właściwości przeciwutleniające. Z tego względu żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Spowalnia proces starzenia i obumierania szarych komórek, obniża ryzyko zapadania na choroby Alzheimera oraz Parkinsona. Dodatkowo występowanie witaminy P przynosi ulgę kobietom przechodzącym menopauzę, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca bądź zaczerwienienia skórne. Dlatego wykorzystuje się ją także przeciw gorączkowo. Ponadto dobrze stosować ją również na wszelkiego typu przeziębienia.