Azotan Potasu - Saletra Potasowa - Spożywcza 1kg op. doypack
Opis
Azotan Potasu Saletra Potasowa Spożywcza E252 4.5kg
Azotan Potasu Saletra Potasowa Spożywcza E252 4.5kg
Azotan potasu - Saletra potasowa
Czystość: Czysty 99,5%
Wzór chemiczny: KNO3
Saletra potasowa to utleniacz, jej głównym zastosowaniem była produkcja czarnego prochu. Obecnie jest stosowana w pirotechnice jako utleniacz, m.in. do wytwarzania fotobłysków, czyli krótkich i bardzo jasnych impulsów świetlnych uzyskiwanych przy spalaniu mieszaniny saletry z pyłami metali. Po zmieszaniu jej z sacharydem, np. sacharozą w proporcjach stechiometrycznych oraz stopieniu tworzy substancję łatwopalną (znaną jako karmelek lub karmelka) o temperaturze zapłonu ok. 400 °C, osiąga temperaturę 600 °C i wytwarza dużo dymu
Azotan potasu zmieszany z cukrem lub cukrem pudrem jest podstawowym składnikiem paliwa (utleniaczem) we własnoręcznie robionych materiałach pirotechnicznych. Jest to też nawóz sztuczny i konserwant.
Czystość: Czysty 99,5%
Wzór chemiczny: KNO3
Saletra potasowa to utleniacz, jej głównym zastosowaniem była produkcja czarnego prochu. Obecnie jest stosowana w pirotechnice jako utleniacz, m.in. do wytwarzania fotobłysków, czyli krótkich i bardzo jasnych impulsów świetlnych uzyskiwanych przy spalaniu mieszaniny saletry z pyłami metali. Po zmieszaniu jej z sacharydem, np. sacharozą w proporcjach stechiometrycznych oraz stopieniu tworzy substancję łatwopalną (znaną jako karmelek lub karmelka) o temperaturze zapłonu ok. 400 °C, osiąga temperaturę 600 °C i wytwarza dużo dymu
Azotan potasu zmieszany z cukrem lub cukrem pudrem jest podstawowym składnikiem paliwa (utleniaczem) we własnoręcznie robionych materiałach pirotechnicznych. Jest to też nawóz sztuczny i konserwant.
Opakowanie :Doypack 1kg