Askorbinian Sodu - Witamina C (E301) 1kg
Opis
Askorbinian Sodu
Wzór chemiczny: C6H7NaO6
Numer CAS: 134-03-2
Masa molowa: 198,106 g/mol
Temperatura topnienia: 220 °C
Askorbinian sodu – jest to organiczny związek chemiczny należący do grupy askorbinianów - sól kwasu askorbinowego i sodu. Otrzymuje się go przez fermentację glukozy i utlenianie. Stosuje się go na przykład jako przeciwutleniacz.
Gatunek: Czystość min. 99,5%
Posiada smak zbliżony do soli, ale nieco mniej słony i jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Występuje on pod postacią krystalicznego lub ziarnistego białego proszku.
Askorbinian sodu to organiczny związek chemiczny, sól kwasu askorbinowego i sodu. Otrzymywany jest on w procesie fermentacji glukozy przez bakterie, a następnie utleniania. Askorbinian sodu posiada doskonałe właściwości przeciwutleniające i jest odczynnikiem chemicznym. 1 g czystego askorbinianu sodu zawiera mniej więcej 889 mg witaminy C i około 111 mg sodu. Jest on mniej kwaśny od kwasu askorbinowego. Askorbinian sodu w naturalnym środowisku powszechnie występuje w warzywach i owocach.
Askorbinian Sodu - związek chemiczny stosowany jako dodatek do żywności, jako silny przeciwutleniacz. Posiada charakterystyczny smak zbliżony do soli, ale mniej słony, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. Produkt ten jest źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C, która dzięki niskiej kwasowości może być stosowana przez osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi. Ponadto jest łatwo wchłaniany z przewodu pokarmowego i metabolizowany. Nadmierna ilość askorbinianu w organizmie jest wydalana wraz z moczem.
Nazwa wg IUPAC: sodium 5-[(1S)-1,2-dihydroxyethyl]-3-hydroxy-4-oxo-furan-2-olate